Heeft u plannen om uw woning te gaan verkopen en bent u benieuwd welke kosten hierbij komen kijken? Wij van makelaarkosten zijn gespecialiseerd in de huidige woningmarkt en leggen u graag uit wat het echt kost om uw huis te verkopen. Wij zijn onafhankelijk en geven handige tips en adviezen aan u mee, zodat u een voordelige verkoopmakelaar kunt zoeken. Wij vertellen u graag wat makelaarscourtage is, waarom opstartkosten altijd worden gehanteerd en of een NVM-makelaar iets voor u is.

Kosten verkoop woning

Makelaars hanteren uiteenlopende prijzen. makelaarkosten legt u graag uit met welke kosten u sowieso rekening dient te houden bij de verkoop van uw woning en welke veelgemaakte fouten u gaat voorkomen met onze tips en adviezen. Onderaan de streep wilt u tenslotte een mooi bedrag overhouden. Daarom wilt u nu weten welke kosten er op u af komen, als u middels de diensten van een makelaar uw woning wilt gaan verkopen. Allereerst dient u zich bewust te zijn van het feit dat elke makelaar zijn of haar eigen prijsopbouw en tarievensysteem hanteert. Biedt de makelaar een vaste prijs aan? Dan heeft dit als nadeel dat u bij tegenvallend verkoopresultaat hetzelfde bedrag dient te voldoen. Daarbij zijn diverse belangrijke diensten niet standaard meegenomen in de vaste prijs. Een kritische blik is dus altijd wenselijk. Huisbezichtigingen en taxaties zitten veelal niet bij de prijs inbegrepen.
Naast een vast bedrag, werkt het merendeel van de makelaars op basis van een percentage dat zij ontvangen voor de diensten bij de verkoop van uw woning. Dit wordt ook wel makelaarscourtage genoemd. Dit ligt tussen de 1% en 2% van de verkoopsom van uw woning. Een van de grootste kosten dus bij de verkoop van uw woning!
Daarbij worden er in alle situaties opstartkosten berekend. Dit zijn de kosten die een makelaar maakt om uw woning in de verkoop te plaatsen. Met een eigen strategie op zak, worden er veelal professionele foto’s, mooie brochures en opvallende advertenties gemaakt. Daarbij dienen alle uren die een makelaar investeert, opgeteld te worden. Het hanteren van opstartkosten is dus tevens een belangrijke kostenpost bij verkoop van uw woning.

NVM-verkoopmakelaar of toch niet?

Als u aan het onderzoeken bent welke kosten er komen kijken bij de verkoop van uw woning, dan zult u regelmatig de term ‘NVM-verkoopmakelaar’ zijn tegenkomen. Een NVM-makelaar is lid van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Investeert u in een NVM-verkoopmakelaar dan bent u verzekerd van kwaliteit op het gebied van marktkennis, opleiding en juridische zaken. Dit geeft u zeker voordelen bij de verkoop van uw woning, maar het is altijd verstandig om te blijven vergelijken met andere makelaars. VBO-makelaars bieden namelijk regelmatig vergelijkbare voordelen. Bovendien zegt een certificaat niet alles. Aangezien u benieuwd bent naar de kosten voor de verkoop van uw woning, is het verstandig om vooraf grondig de kwaliteit en werkwijze te vergelijken. Om makelaars eenvoudig te vergelijken kunt u snel een vergelijkingschecks uitvoeren via onze website, zodat u direct de meest concurrerende offertes ontvangt van makelaars bij u in de buurt!

Wat dient u te onthouden:

  • Vergelijk meerdere makelaars
  • Kies voor onafhankelijk advies
  • Ga goed voorbereid van start
  • Voorkom onduidelijkheden
  • Eenvoudig online vergelijken
  • Controleer welke diensten worden meegenomen in de ‘vaste’ prijs
  • Voor het aangaan van een dienst om onafhankelijk advies vragen
  • NVM-verkoopmakelaar heeft een certificaat is aangesloten bij het NVM
  • VBO-makelaars kunnen veel gelijke voordelen bieden

Bekijk onze website voor alle informatie, zodat goed voorbereid een makelaar kunt uitkiezen voor de verkoop van uw woning: makelaarkosten.nl/! Dat scheelt pas enorm in de kosten voor de verkoop van uw woning!