Veel scholen kiezen ervoor om gebruik te maken van het continurooster. Hierdoor zijn de kinderen de hele dag op school en hoeven ze niet meer tussen de middag naar huis. Voor veel kinderen is het continurooster een prettige manier om de schooldag door te komen. Kinderen hoeven zich niet meer te haasten om op tijd op school te zijn voor het tweede deel van de dag. En de kinderen zijn dan ook niet helemaal uit het ritme nadat ze weer op school verschijnen. Voor veel ouders is het continurooster ook een prettige oplossing, vooral als beide ouders werken kan het heel vervelende zijn om de kinderen tijdens de lunchpauze niet op te kunnen halen. Nu kunnen kinderen misschien wel overblijven op school of naar een oma of een opa. Maar stel je voor dat deze niet in de buurt wonen dan is het toch een heel geregel voor ouders. Veel ouders zijn dan ook blij met de nieuwe ontwikkeling en vinden het heel prettig dat zij niets meer hoeven te regelen voor de pauze van de kinderen.

continurooster: genoeg ontspanning

Kinderen blijven nu dus de hele dag op school. Misschien denk je dat dit heel erg vermoeiend is voor kinderen. Laten we eerlijk zijn, een schooldag is vermoeiend, nieuwe dingen leren is vermoeiend. Een continurooster verandert daar niets aan. Leerkrachten in het onderwijs vinden het wel heel belangrijk dat er een goede balans is tussen

  • inspanning
  • het leren
  • ontspanning
  • het spelen

Na het eten van een boterham zal hier genoeg aandacht aan worden besteed. Kinderen moeten genoeg kunnen spelen om ontspannen de dag door te komen.

Wat vinden leerkrachten ervan

Voor veel leerkrachten is het nog zoeken hoe zij het beste om kunnen gaan met het continurooster. Door het continurooster zijn ze voortdurend met de kinderen aan het werk. Dit is voor de leerkrachten heel intensief en behoorlijk vermoeiend. Het is dan ook heel belangrijk dat leerkrachten voldoende rust nemen om zelf ook ontspannen. De pauze is voor de leerkrachten dan ook essentieel om de dag goed door te komen. Voor veel scholen brengen deze pauzes dan ook een groot probleem met zich mee. Om het continurooster goed te laten werken moeten leerkrachten natuurlijk altijd toezicht houden op de kinderen maar moet er dus ook tijd vrijgemaakt worden om pauze te houden. Om dit rooster technisch allemaal goed te regelen is voor veel scholen een uitdaging. Want hoe regel je dit allemaal, alle kinderen zijn op school dus er moet altijd toezicht zijn. Terwijl het ook nodig is dat de leerkrachten voldoende rust nemen. Dit zijn lastige problemen en soms kom je er met elkaar dan ook niet uit. Stel je voor dat je nu al een aantal vergaderingen hebt meegemaakt waar dit continurooster probleem werd aangekaart. En er is nog steeds geen goede oplossing gevonden voor dit probleem. Klinkt dit als een bekende situatie? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Voor elk probleem hebben wij wel een oplossing. Wij vinden het belangrijk om met leerkrachten mee te denken, en passen het rooster aan zodat er altijd toezicht is voor de kinderen maar er ook genoeg ontspanning is voor de leerkrachten. Want zoals kinderen moeten ontspannen om de dag goed door te komen, moeten leerkrachten dit natuurlijk ook. Het werk moet voor iedereen natuurlijk wel leuk blijven en met de juiste hulp gaat het continurooster ook de leerkrachten heel veel moois opleveren. Wil je aan de slag en alle problemen van het continurooster vandaag nog uit de weg helpen? Ga eens naar lunchenopschool.