Toen ik zwanger was, heb ik er nooit bij stilgestaan dat ik zoveel tijd zou doorbrengen met denken aan luiers en de badgewoonten van mijn baby. Maar ik deed het toch. En raad eens? Ik hield ervan. En weet je waarom? Omdat ik vond dat zelfs de stinkende poetsbeurten van mijn baby iets schattig waren. Dat gezegd hebbende, besloot ik vrij vroeg in mijn zwangerschap dat ik wasbare luiers wilde gebruiken. Ik had gehoord dat het beter was voor het milieu dan het gebruik van wegwerpluiers, en als je bedenkt dat de gemiddelde baby ongeveer tien luiers per dag passeert, dacht ik dat wasbare luiers na verloop van tijd een stuk zuiniger zouden zijn. Ik heb mijn huiswerk gemaakt en hoewel er zeker voor- en nadelen zijn voor zowel wegwerpluiers als wasbare luiers, besloot ik uiteindelijk dat ik de kostbare, zachte billetjes mijn baby wilde bedekken met wasbare luiers. Wegwerpluiers zijn uiteraard bijzonder handig, maar kunnen een hoge kostenpost zijn. Geschat wordt dat het gemiddelde gezin elk jaar ongeveer € 500 aan luiers besteedt. Afhankelijk van wanneer je kind zindelijk is, komt dat neer op ongeveer € 1500 in luiers alleen. Ter vergelijking: ik heb ongeveer € 400 uitgegeven voor mijn volledige luierverpakking, die ik verder kan gebruiken door zindelijkheidstraining en voor eventueel extra kinderen (als we de eerste overleven).

Het is niet altijd gemakkelijk om aan het milieu te denken, maar wasbare luiers zijn een goede richting

Een van de redenen dat ik oorspronkelijk wasbare luiers wilde gebruiken, was om milieuvriendelijker te zijn. Wegwerpluiers zijn niet volledig biologisch afbreekbaar en er wordt geschat dat elk jaar tot 20 miljard luiers op de vuilstortplaatsen belanden. Geen wonder dat deze plaatsen zo erg stinken. Wegwerpluiers komen niet zonder hun nadelen voor het milieu. Maar luiers zijn niet het enige afval dat wordt gecreëerd met wegwerpluiers. Er zijn ook wegwerpdoekjes, verpakkingsafval en vuilniszakken. Ook wasbare luiers moeten bijna dagelijks worden gewassen, waarvoor veel energie nodig is. Maar toch zijn ze nog altijd een betere milieuvriendelijke optie. Andere nadelen van wegwerpluiers voor het milieu:

  • Een wegwerpluier is gemaakt van houtpulp en synthetische materialenen de productie van houtpulp alleen al gebruikt veel water en creëert extra afval dat ter plaatse moet worden behandeld.
  • De meeste wegwerpluiers zijn in het proces gebleekt om ze wit te maken.
  • Veel van de populaire wegwerpluiermerken worden niet in Nederland vervaardigd, je moet dus ook rekening houden met het transport van de grondstoffen en het eindproduct.

Waar kopen?

Wasbare luiers komen in veel verschillende stijlen en stoffen voor. Moderne luiers zijn typisch gemaakt van een waterdichte luierhoes en een absorberend binnenmateriaal. De absorberende inzetstukken kunnen gemaakt zijn van synthetische microvezels of natuurlijke vezels (katoen, hennep of bamboemengsels). De meeste wasbare luiers hebben ook plastic drukknopen of klittenbandsluitingen. Er zijn ook plasticvrije opties zoals prefolds en wollen hoezen die milieuvriendelijker zijn. Het voordeel van deze luiers is dat ze opnieuw en opnieuw kunnen worden gebruikt. De elastiek en de klittenband moeten na een paar jaar misschien worden vervangen, maar als ze goed worden onderhouden, zullen ze lang meegaan. Wanneer wasbare luiers niet meer bruikbaar zijn, kun je ze gebruiken tijdens het schoonmaken of maak er een knuffeldier van. Aanbevolen merken wasbare luiers en andere babyspullen vind je bij Kidz. Deze winkel is al heel lang actief in de branche en weet veel over luiers. Het kopen van katoenen luiers hoeft niet overweldigend of kostbaar te zijn. Door  de tijd te nemen om de opties te bekijken, neem je een geweldige beslissing voor je baby en het milieu. Raak je er zelf niet uit? Kidz deelt graag hun kennis met je, aarzel dus niet hen te contacteren via www.kidzstore.eu